Cimbrul de gradina (Thymus vulgaris)

Cimbrul de gradina (Thymus vulgaris), numit si cimbru de gradina adevarat sau cimbru bun, este cultivat inca din anti -chitate ca planta medicinala, iar mai tarziu, condiment .

Descriere si parti folosite

Poate fi usor confundat cu o alta planta , numita tot cimbru , cu care se aseamana foarte mult si la aspect (Satureja hortensis). Cimbrul adevarat este o planta perena - celalalt cimbru este o planta anuala - a carei tulpina se lemnifica in al doilea an si dezvolta tufe de pana la o jumatate de metru inaltime.
Frunzele sunt mici, alungite, ovalare, iar florile sunt marunte, grupate spre varful tulpinilor, si au culoare roz. in scop medicinal se recolteaza partile aeriene (Herba Thymi).

Substante active

Partile aeriene ale cimbrului de gradina contin ulei volatil in a carui compozitie intra timol, carvacrol , terpinen, cineol, pinen , lina -lool, borneol, geraniol. In afara de uleiul volatil, in planta se mai gasesc tanin, acid cafeic, flavonoizi, principii amare , triterpene, acizi grasi , saruri de litiu.

Actiune , proprietati

Aplicatiile in fitoterapie ale cimbrului de gradina se bazeaza pe actiunea sa antiseptica, antitusiva, diuretica, coleretica, colagoga, antihelmintica.

Indicatii terapeutice

Preparatele din cimbru bun se folosesc in infectiile respiratorii acute cum ar fi bronsitele, traheitele, tusea convulsiva, gripa . Sunt utile in tratamentul parazitozelor intestinale cu oxiuri, ankilostoma precum si in afectiunile hepato -biliare. Extern, se foloseste in tratarea unor afectiuni ale pielii.

Preparare si administrate

Se prepara o infuzie din 1 lingurita de planta la 1 cana cu apa. Se bea 1 cana pe zi, fractional pe parcursul zilei. Pentru calmarea tusei si ca expectorant se poate prepara o infuzie mai concentrata, din 2-3 linguri de planta uscata si maruntita, la 1 cana cu apa, din care se administreaza 2-3 linguri pe zi. Pentru uz extern, in plagi si ulceratii , se prepara un decoct din 2 linguri de planta la 1 cana cu apa si se fac spalaturi locale.

Precautii, reactii adverse

La administrarea unor doze excesive pot sa apara fenomene de intoxicatie , manifestata prin greturi , varsaturi, gastro- enterita , paralizie, si chiar deces.

0 comments:

Post a Comment