Cimbrisorul (Thymus serpyllum)

Cimbrisorul (Thymus serpyllum), numit in anumite locuri si cimbru de camp, este o planta mica de statura, cu tulpini taratoare care se fixeaza din loc in loc prin radacini.

Descriere si parti folosite

Ramificatiile tulpinilor nu cresc mai lungi de 7-10 cm, iar frunzele sunt marunte, ca si florile, acestea fiind de culoare purpuriu-violacee. Perioada de inflorire este lunga, incepand din mai si pana in septembrie. De la cimbrisor se foloseste partea aeriana inflorita (Herba Serpylli) care emana un miros caracteristic, placut, aromat. Recoltarea se face numai pe vreme insorita, dupa ce se usuca roua.

Substante active

Uleiul volatil este compus din terpene, timol, carvacrol . Mai contine principii amare (serpilina), acid ursolic si oleanolic, acid cafeic si rozmarinic, flavone , tanin si rezine.

Actiune, proprietati

Preparatele fitoterapeutice din cimbrisor au actiune antispastica, coleretica, antimicrobiana si antivirala, vermifuga , vermicida, cicatrizanta.

Indicatii terapeutice

Fitoterapia cu ceaiuri si extracte din cimbrisor este utila in colici , enterocolite microbiene, infectii respiratorii cu fenomene spastice , gripa , infectii urinare , anorexie, parazitoze intestinale , afectiuni hepatice , precum si extern, in caz de ulceratii sau alte plagi . Preparare si administrare
Se poate prepara o infuzie din 1 lingurita de planta la 1 cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Pentru tratarea infectiilor respiratorii cu tuse , se recomanda un amestec din cimbrisor si scai vanat.
Pentru uz extern, se prepara un decoct din 2 lingurite de planta la 1 cana cu apa si se aplica sub forma de comprese locale sau se fac spalaturi ale regiunii afectate. Cimbrisorul poate fi utilizat extern si sub forma de bai medicinale, singur sau in asociere cu alte plante cu efect sinergic. Se prepara un decoct din 3 maini de planta la 10 litri de apa; acesta se adauga la apa de baie .
Cimbrisorul intra in compozitia ceaiului antiastmatic, antidiareic, a ceaiului pentru gargara, a granulelor Aqua- algin si Aqua-sedin.
Diverse

Este apreciat si pentru calitatile sale de condiment , fiind folosit in alimentatie pentru aromatizarea unor feluri de mancare si a unor muraturi. De asemenea, cercetari facute in Canada au aratat ca prin uleiul sau volatil, cimbrisorul are calitati insecticide, observate asupra larvelor, cu aplicabilitate in agricultura.

0 comments:

Post a Comment