Cicoarea (Cichorium intybus)

Cicoarea (Cichorium intybus) este o planta indragita pentru culoarea albastra a florilor ei. O varietate cultivata de cicoare este renumita pentru surogatul de cafea fabricat din radacinile sale.

Descriere si parti folosite

Frunzele de la baza sunt mult alungite si adanc divizate, asema-natoare cu frunzele de papadie , iar cele din partea superioara a tulpinii sunt intregi si mai mici. Frunzele de cicoare au suprafata paroasa, spre deosebire de cele de papadie care sunt netede. De la cicoare se recolteaza pentru uz medicinal atat partile aeriene, cat si radacina. Partea aeriana (Herba Cichorii) se recolteaza in perioada infloririi, din iulie pana in septembrie. Radacinile (Radix Cichorii) se recolteaza toamna, in septembrie. ;

Substante active

Ambele parti ale plantei contin cicoriina, lactucina, inulina, flavonoizi, acizi polifenoli carboxilici. Frunzele contin in plus acid tartric.

Actiune, proprietati

Principiile active din cicoare confera plantei efect stomahic, colagog, hepatoprotector , depurativ , usor sedativ , antiaritmic, hipotensiv, hipoglicemiant , laxativ .

Indicatii terapeutice

Preparatele din cicoare sunt uzilizate pentru stimularea pofteide mancare , in tratamentul adjuvant al afectiunilor biliare si hepatice , in acnee si in constipatie .
Preparare si administrate

Infuzia se poate prepara din 1-2 lingurite de planta - parti aeriene si radacini maruntite - la 1 cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi.
Din 2 lingurite de radacini maruntite, la 1 cana cu apa, se prepara un decoct, prin fierbere timp de 5 minute. Se beau 1-2 cani pe zi, in trei reprize, inaintea meselor principale.
Pentru uz extern, in acnee , se recomanda spalaturi sau comprese locale cu infuzie preparata din 40 g de planta la 1 litru de apa.

Diverse :

Frunzele fragede ale varietatii Foliosus, se pot consuma sub forma de salata. Spre deosebire de cafeaua obtinuta din boabele de cafea , cafeaua din cicoare nu prezinta riscul dependentei sau al fenomenelor de psihoexcitatie. In plus, se pare ca acest inlocuitor de cafea are efecte favorabile asupra digestiei si calmeaza durerile abdominale. Radacina de cicoare prajita, ca inlocuitor de cafea , se poate procura din comert.

0 comments:

Post a Comment