CASTANUL SALBATIC (Aesculus hippocastanum)

   Un binecunoscut arbore foios, castanul (Aesculus hippocastanum) creste in parcuri, pe marginea aleilor sau strazilor, atingand inaltimi de 30 de metri.

Descriere si parti folosite

Partile folosite in scop medicinal sunt scoarta (Cortex Hippocastani) si castanele, adica semintele (Semen Hippocastani), de forma aproximativ semisfe- rica si de culoare maro-roscat, cu su-prafata lucioasa. Un arbore matur poate produce anual intre 50 si 60 kg de castane. Castanele se recolteaza in septembrie si octombrie, pe masura ce cad din copac.

Substance active

Semintele contin amidon , albumine, grasimi , saponine ( escina ), principii amare , tanin, flavonoizi. Scoarta contine o cantitate mare de tanin, precum si substante cumarinice de tipul oxicumarinei si esculinei.

Actiune, proprietati

Substantele active din seminte le confera castanelor proprietati antiinflamatoare , antiedematoase si produc vasoconstrictie venoasa. Principalele proprietati au fost dovedite atat prin studii experi-mentale, cat si prin studii clinice.
Scoarta are actiune tonica, febrifuga, hemostatica si de protectie vasculara.

Indicatii terapeutice

Produsele farmaceutice din castane au indica£ii in terapia varicelor, hemoroizilor, flebitelor, tromboflebitelor, sindromului Raynaud , insuficientei venoase cronice, a edemelor postoperatorii, a bolilor cu fragilitate vasculara crescuta si tendinta la hemoragie.

Administrare

Semintele de castan nu se folosesc ca atare . Din acestea se fabrica, prin procedee farmaceutice, tincturi, extracte, unguente, supozitoare, comprimate si chiar preparate injectabile.

Efecte adverse, precautii

Saponinele din extractele de castane sunt substante cu posibile efecte toxice la supradozare. Au fost semnalate cateva cazuri de soc anafilactic, respectiv de reactii alergice. Aplicarea locala a unguentelor in boala varicoasa se face fara masaj pentru a nu provoca iritatie locala.

Diverse

Castanele sunt o materie prima pentru fabricarea unor sapunuri si uleuri tehnice, a cleiului. Scoarta de castan este utilizata in in-dustria tabacaritului, la prelucrarea pieilor de animale.

0 comments:

Post a Comment