Cerentelul (Geum urbanum) este o planta ierboasa cu frunze compuse din cate trei foliole verzi, cu margini zimtate si varf ascutit.
Descriere si parfi folosite
Cerentelul infloreste din luna mai pana toamna si are florile alcatuite din 5 petale de culoare galben-intens, sustinute de o codita lunga. De la cerentel se recolteaza rizomii (Rizoma Get) fie primavara, in luna martie, fie toamna in lunile septembrie, octombrie.
Substante active
Radacinile de cerentel contin taninuri, acid galic, acid elagic, glico - zide de tipul geozidei, catehina, acid cafeic, acid clorogenic, glucide .
Actiune, proprietati
Preparatele din radacina de cerentel au efect astringent , antiseptic , antidiareic, calmant.
Indicatii terapeutice
Ca remediu fitoterapeutic, cerentelul este folosit in stomatite , amigdalite , gingivite , sangerari ale gingiei, diaree , enterocolite .
Preparare si administrare
Decoctul se prepara din 2 lingurite de pulbere de radacina, la 1 cana de apa. Se fierbe 20-30 de minute si se strecoara. Se bea dupa mesele principale.
Pentru gargara se poate folosi decoctul descris mai sus.
Intra in compozitia ceaiului antidiareic, a ceaiului pentru gargara si a extractului alcoolic Ticiverol.
Diverse
Din frunzele plantei, culese primavara cand sunt inca fragede, se poate face salata de verdefuri, care are printre altele un continut mare de vitamina C.
Labels:
C
0 comments:
Post a Comment