ANGELICA (Angelica archangelica)

Denumire, descriere, parti folosite.
Angelica este o planta ierboasa inalta, din familia umbeliferelor, care creste mai mult in regiunile montane, fiind ocrotita de lege. Numele ei se leaga de o sarbatoare religioasa, praznicul Sfantului Arhanghel Mihail, in preajma careia planta infloreste.
Angelica are o istorie bogata, mai ales in traditia popular-occidentala, unde se considera ca prezenta ei tine departe spiritele rele si fereste de ciuma. Prin partile noastre, era folosita in aromatizarea unor bauturi alcoolice, haiducul Pintea Viteazul, fiind cunoscut datorita preferintelor sale pentru palinca aromatizata cu angelica. In scopuri medicinale se recurge la planta cultivata, de la care se recolteaza radacinile ( Radics Angelicae), de culoare inchisa, negricioasa si cu un miros aromat caracteristic.
Substante active.
Radacina contine ulei volatil in a carei compozitie intra principii cumarinice, angelicina, xantoxina, imperatorina, bergaptenul. Mai contine acizi: cafeic, clorogenic, angelic, fumaric, oxalic, acizi grasi, taninuri, substante glucidice.

Actiuni, proprietati.
Substantele fitochimice din radacina de angelica au proprietati tonice, stimulente, carminative, stomahice. Uleiul volatil din angelica are efecte excitante asupra sistemului nervos central, la administrare in doze mici, in timp ce la doze mari manifesta o actiune puternic inhibitoare, deprimanta, afectand chiar luciditatea.
Indicatii terapeutice.
Fitoterapia cu angelica este utilizata in afectiuni ale stomacului insotite de anaciditate sau hipoaciditate, pentru stimularea poftei de mancare. Uleiul volatil se recomanda in anorexie, dispersii, meteorism. Uleiul eteric de angelica se mai foloseste si extern in terapia reumatismului.
Preparare si administrare.
Pentru preparea unui decoct se foloseste o lingurita de pulbere de radacina, la o cana cu apa. Se lasa la fiert circa 2 minute dupa ce da in clocot. Se ia de pe foc si se lasa vasul acoperit inca 15 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se poate folosi o cana pe zi, dar in nici un caz mai mult de oua cani. Alte preparate din radacina de angelica sunt maceratul, tincturile. Uleiul volatil de angelica se administreaza in doze foarte mici de 0,05- 0,3 grame intr-o priza.
Precautii.
Avand in vedere efectul negativ al dozelor mari, se recomanda folosirea cu maxima prudenta atat a preparatelor din radacina de angelica, cat mai ales a uleiului volatil. Este contraindicata la femei in timpul sarcinii.

0 comments:

Post a Comment